3D & New Materials

”Yritysten oma tutkimus- ja kehitystyö keskeisessä roolissa” – 3D-tulostaminen lisääntyy tuotannossa

Uutinen  05.08.2019

3D-tulostamiseen perehtynyt Aalto-yliopiston professori Jouni Partanen tutkimusryhmineen etsii vastausta siihen, miten 3D-tulostusta voidaan käyttää eri sovelluskohteissa.

Asiantuntija näkee, että yritysten aktiivisuus ja kiinnostus tehdä itse tutkimus- ja kehitystyötä nopeuttaa menetelmän hyödynnettävyyttä.

Digitaaliset varaosat valmistuvat tarpeen mukaan

−  Yksi kiinnostava tutkimusaihe on jo nyt digitaaliset varaosat. Ajatuksena on, että varaosat ja kaikki niihin liittyvä tieto säilytetään ja siirretään digitaalisesti. Osan valmistus tapahtuu 3D-tulostamalla tarpeen mukaan, yleensä lähellä loppukäyttäjää, Partanen kertoo tutkimusnäkökulmasta.

Asiantuntija kertoo, että 3D-tulostettu kappale on vielä tuotannollisesti kalliimpi, mutta esimerkiksi digitaalisten varaosien valmistuksessa ajansäästö ja saavutettavuus voivat nousta tärkeämmiksi hyödyiksi.

Tulevaisuus: ”Seuraava mielenkiintoinen tutkimuskohde on lämmönsiirto”

− Lisäksi tutkimme topologista optimointia eli kappaleen lujuudensietokykyä, sitä kuinka kappaleen keventäminen on mahdollista menettämättä voimaa tai kantokyky. Seuraava mielenkiintoinen tutkimuskohde on lämmönsiirto, Partanen sanoo.

3D-tulostaminen mahdollista myös ilman omia laiteinvestointeja

Partasen mukaan Aalto-yliopiston 3D-tulostamisen tutkimus keskittyy suunnitteluun ja lopputuote tilataan useimmissa tapauksissa alan toimittajilta.

− Myös yrityksissä 3D-tulostaminen on mahdollista ilman, että omistaa omia laitteita. Palveluntarjoajia lopputuotteiden valmistamiseen löytyy jo hyvin Suomestakin. Esimerkiksi metallikappaleiden tulostamista tekee puolen tusinaa yritystä, Partanen vinkkaa.

 

Oletko kiinnostunut aiheesta? Uusi 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien ammattitapahtuma valmistavan teollisuuden tuotannosta vastaaville järjestetään 18. −19.3.2020 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Mukana tapahtumassa ovat myös alan kovimmat tulostamisen yritykset ja uusien materiaalien toteuttajat.