AM-juna liikkuu jo. Oletko kyydissä?
Kolumni 30.01.2020
”3D-tulosta nyt tai itke ja 3D-tulosta myöhemmin” – ruskolainen AM-ammattilainen, 2020
Lisäävän valmistuksen on pitkään luvattu mullistavan teollisen valmistuksen. Muutaman viimeisen vuoden aikana tätä läpimurtoa on päästy todistamaan monilla aloilla ja nykytekniikan avulla on jopa luotu kokonaan uusia aloja. Vaikka yrityksesi lopputuotteet eivät olisi tulostettavissa sarja- tai kappalekoon tai materiaaliominaisuuksien puolesta tänään, on 3D-tulostamisesta varmasti hyötyä niin tuotekehityksen, tuotannon työkalujen kuin varaosien puolella. Viimeistään nyt on kypsä aika ottaa määrätietoisempia askelia kohti AM-tekniikoita. First-mover-advantage-kortteja on vielä jaossa!
Tässä kolumnissa otamme laitevalmistajan myyntimiehen hatun pois päästä ja yritämme astua teollisen valmistajan kenkiin. 3D-tulostuksen mahdollisuuksien esille tuomiseksi lainaamme 3D Stepin Pekka Ketolaa: ”3D-tulostuksen hyödyntäminen on toistaiseksi monille vielä yksinkertaisten muoviprototyyppien valmistamista edullisilla 3D-lankatulostimilla. Se on kaukana muutoksesta ja uudistumisesta, mutta on tärkeää, että uteliaisuus on herännyt ja liikkeelle on lähdetty.” Pekka maalaa tulevaisuuden kuvaa seuraavasti: ”Parhaimmillaan 3D-tulostus tarjoaa mahdollisuuden rikkoa toimialueiden rajoja, synnyttää uusia arvoketjuja ja luoda täysin uusia ratkaisumalleja.”
Valttikorttina suomalainen laatu
Ymmärrettävästi siirtyminen pikamallintamisesta eri kokoisten sarjojen valmistamiseen tulostamalla on pitkä ja resursseja sitova prosessi. Onneksi toimialalle on syntynyt useita matkaa tukevia toimijoita. Design- ja insinööritoimistot ovat jo usean vuoden ajan kouluttaneet suunnittelijoitaan alan asiantuntijoiksi. 3D-tulostuksen palveluntarjoajat ovat keränneet kompetenssia eri tekniikoista jopa vuosikymmenien ajalta. Softatalot ovat tuoneet markkinoille 3D-tulostusta sekä kappaleita optimoivia ratkaisuita. Myös laatustandardeihin, laadunvarmistukseen sekä kappaleiden jälkikäsittelyn prosesseihin on satsattu huomattavasti, ja varsinkin sarjakokojen kasvaessa nämä lähes automatisoidut ratkaisut on helppo integroida mukaan tuotantoketjuun.
Vaikka olemmekin 3D-tulostuksen adaptaatiossa ja yleisyydessä hieman Keski-Eurooppaa jäljessä, on meillä jotain, josta ei voida tinkiä kilpailuedun ylläpitämiseksi, nimittäin laatua. Laatu niin suunnitellussa, valmistusprosessissa sekä lopputuotteissa. Luodaksemme laatua jatkossa, on pakko kääriä hihat ja laittaa kädet (joskus päätä myöten) saveen, ja aloittaa AM-matka. Vain tekemällä oppii!
Millä tekniikalla kannattaisi aloittaa? Joillain teknologioilla voimme tehdä läpinäkyviä, monivärisiä tai erittäin tarkkoja kappaleita esiteltäväksi asiakkaalle, kun taas toisella teknologialla valmistetaan suurempia sarjoja isotrooppisia kappaleita lopputuotteisiin. Koska taskut eivät ole pohjattomat, tulemme radan risteyskohtaan, jossa meidän on ymmärrettävä mitä tehdä itse ja mitä ulkoistaa ja keneltä.
Onneksi me suomalaiset olemme sosiaalisia eläimiä. Olemme aina olleet edellä alihankintaverkostojen sekä synergioiden luomisessa saavuttaaksemme kilpailuetua ja optimoidaksemme resurssiemme käyttöä. Peräänkuulutamme yhteistyön tärkeyttä sekä 3D-oppien avointa jakamista, jota olemme saaneet vuosien saatossa jo todistaakin.
Toivomme tapahtumalta idearikkaita keskusteluita sekä lisäpuhtia teollisen vallankumouksen läpiviemiseen Suomessa. Laita viestiä tai tule nykäisemään hihasta osastolla D121!
Kalle A. Lepola
Nordic Sales Management
3DP HP Inc.
Henri Peltomaa
Business Develpoment Manager, Additive Manufacturing
PLM Group